Sählyn säännöt

Salibandyn säännöt soveltuvat käytettäviksi myös sellaisissa saleissa, joiden mitat eivät täytä vaadittuja pituuksia ja leveyksiä. Harrastelija- ja kuntopeleissä, kun kenttä ja maalit usein ovat pienet ja kaukalokin voi puuttua, saattaa sählyn pelaaminen olla mielekkäämpi ja tarkoituksenmukaisempi vaihtoehto. Pääsääntöisesti sählyssä noudatetaan salibandyn sääntöjä. Joitakin eroavaisuuksia kuitenkin on:

1.  Peliaika on 2 x 15 min. Myös muut peliajat ovat mahdollisia. Peliaika ei ole tehokasta, vaan aika juoksee koko ajan lukuunottamatta erätaukoja ja erotuomarin päättämiä kellon pysäytyksiä.

2.  Pelialue on käytettävissä oleva liikuntatila. Jos pallo menee paikkaan missä sitä on mahdoton pelata, peliä jatketaan sisäänlyönnillä. Myös salibandykaukaloa on mahdollista käyttää.

3.  Maalin koko on 90 x 60 cm (leveys x korkeus). On myös mahdollista pelata isommilla maaleilla, joiden koko on 90 x 105-110 cm.

4.  Maalin edessä on puolikaaren muotoinen maalialue, jonka säde on 1,5 m.

5.  Maalivahtia ei ole. Kaikki pelaajat ovat kenttäpelaajia. Kerrallaan kentällä voi olla neljä pelaajaa / joukkue. Pelaajien lukumäärä tulee kuitenkin mukauttaa kentän koon mukaan. Vähimmäismäärä on kolme pelaajaa / joukkue. Vaihtopelaajien määrää ei ole rajattu.

6.  Pelaaja ei saa koskettaa millään kehonsa osalla maalialuetta. Maalialueen yli voi kuitenkin astua tai hypätä. Maalialueella saa pelata mailalla.

7.  Hyökkääjäpelaajan maalialuerikkomuksesta tuomitaan vapaalyönti ja puolustuspelaajan maalialuerikkomuksesta on seurauksena rangaistuslyönti.

8.  Jos maalintekotilanteessa puolustava joukkue tekee sääntörikkeen, jonka tarkoituksena on estää maali, on seurauksena rangaistuslyönti.

9.  Rangaistuslyönti suoritetaan keskipisteestä suoraan tyhjään maaliin. Mikäli kenttä on pieni, voidaan ennen ottelun alkua sopia myös toinen rangaistuslyöntipiste.

10. Vapaalyönti ja sisäänlyönti voivat mennä suoraan maaliin.

11. Hyväksytyn maalin jälkeen peli jatkuu sen joukkueen, joka ei tehnyt maalia, aloituslyönnillä keskipisteestä. Aloituslyönti ei saa mennä suoraan maaliin.

12. Sählyn joukkuerangaistus on kahden minuutin jäähy. Jos peliaika on erityisen lyhyt (alle 2 x 10 min), voidaan käyttää myös lyhyempiä jäähyaikoja (esim. 1 min tai 1,5 min) erotuomarin harkinnan tai turnaussääntöjen mukaisesti.