Suomi lähettänyt sääntömuutosehdotuksensa IFF:lle

29.02.2012

Kansainvälisen salibandyliiton, IFF:n, määrittelemä pelisääntömuutosprosessi käynnistyi tammikuussa 2012.

Prosessin vaiheet Suomessa
Suomen Salibandyliitto kartoitti keskisuurten ja suurten jäsenseurojen ja keskeisten toimijoidensa (mm. keskisuuret ja suuret seurat, huippu- ja muut valmennusorganisaation valmentajat, pääsarjajoukkueet, erotuomariorganisaation toimijat, maajoukkuepelaajat, yhteensä noin 750 henkilöä) näkemykset sähköisellä kyselyllä salibandyn pelisääntöihin ehdotettavista muutoksista tammikuussa 2012. Kyselyyn vastasi 95 henkilöä, joista 50 ehdotti yhtä tai useampaa muutosta. 

Prosessin toisessa vaiheessa keskusteltiin ja kuultiin mielipiteitä eniten ehdotetuista muutoksista. Miesten salibandyliigan erotuomareiden koulutukseen sisällytettiin keskustelu ehdotetuista muutoksista helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Joensuussa maaotteluiden yhteydessä järjestettiin valmennusseminaari, johon myös sisällytettiin keskustelu. Kolmas ryhmä, jolta pyydettiin mielipiteitä, oli otos maajoukkue- ja liigapelaajista (yhteensä 130 henkilöä). Pelaajille toimitettiin sähköinen kysely, johon vastasi yhteensä 41 henkilöä. Lisäksi osa miesten liigajoukkueiden kapteeneista kokosi joukkueensa pelaajien näkemykset, jotka toimitettiin työryhmälle sähköpostilla.

Keskusteluiden tulokset yllätykselliset
Yhteenveto kaikkien ryhmien keskusteluista ja mielipiteiden ilmauksista oli yllättävän konservatiivinen: miltei kaikkia ehdotettuja muutoksia vastustettiin jokaisessa ryhmässä, joitain ehdotuksia jopa erittäin voimakkaasti. Ainoa, joka sai kannatusta useammalta toimijaryhmältä, oli jalkasyötön vastaanoton salliminen. Erityisesti pelin aktivoimisehdotukset saivat täystyrmäyksen kaikilta kolmelta ryhmältä, pelaajilta, valmentajilta ja erotuomareilta.

- Suomalainen peli nähtiin jo nykyisellään erittäin aktiivisena, eikä pelin luonnetta haluttu niin radikaalisti muuttaa. Odotimme laajempaa muutostarvetta, kertoo Ismo Haaponiemi pelisääntömuutosehdotusta valmistelleen työryhmän mietteistä.

Suomen esittämät sääntömuutokset

  1. Jalkasyötön vastaanoton salliminen. EI kuitenkaan maalin tekeminen jalalla tai pallon kuljettaminen potkimalla. Perustelut: Peliä ei tarvitse tarpeettomasti katkaista, jolloin pelin jatkuvuus ja sujuvuus paranee. Epäselvät ja tulkinnanvaraiset tilanteet pelissä vähenevät, joka hyödyttää pelaajia, erotuomareita ja katsojia. Pelin seurattavuus paranee. Säännön muuttaminen tukee myös pelin viihdyttävyyttä ja antaa pallolliselle pelaajalle lisää mahdollisuuksia pelikäsityksen ja pelitaidon hyödyntämiseen.
     
  2. Oman maalin merkitseminen. Oma maali merkittäisiin AINOASTAAN, kun pelaaja aktiivisesti toimittaa pallon omaan maaliin. Perustelut: Selkiyttää tulkintaa ja antaa ansion maalista sille/niille pelaaja/ille, jo/ille se kuuluu. Nykyinen sääntö on tuottanut tilanteita, joissa tehopisteet jätetään antamatta.

Edellä mainittujen ehdotusten lisäksi tehtiin useita ns. teknisluonteisia ja sääntötekstiä täsmentäviä muutosehdotuksia.

- Samalla tavoin kuin Suomessa käytiin laaja keskustelu pelisääntöihin tarvittavista muutoksista, tulee seuraavaksi käydä vuoropuhelu kansainvälisillä foorumeilla. IFF:n tehtävä on koota jäsenmaiden esitykset yhteen ja päättää voimaantulevista sääntömuutoksista. Pelisääntöjen tulee palvella lajia eri jäsenmaiden näkökulma ja lajin kehitysvaihe huomioiden. Tulevaisuudessa esimerkiksi Olympialaisiin pääsyn tavoite voi aiheuttaa pelisääntöihin muutospaineita, Haaponiemi jatkaa.


Mahdollisia sääntömuutoksia voidaan testata IFF:n päätöksellä kaudella 2012–2013. Testikokemusten ja ehdotusprosessin tuloksena, uudet salibandyn pelisäännöt tulevat voimaan kesällä 2014. Seuraava sääntömuutosprosessi käynnistyy tammi-helmikuussa 2016. IFF:n sääntömuutosprosessin aikataulu ja vaiheet löytyvät täältä.