Varusmiespalvelus Lahden Urheilukoulussa - haku talvilajien osalta päättyy 1.3.

22.02.2013

Puolustusvoimien Urheilukoulu toimii Hämeen Rykmentissä Lahdessa. Urheilukoulun tehtävänä on antaa varusmiespalvelustaan suorittaville motivoituneille ja lahjakkaille urheilijoille (ml. naiset) mahdollisuudet toteuttaa sotilaskoulutuksen ohessa systemaattista valmentautumista. Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen ohessa.

Lajit
Urheilukouluun voivat hakea kaikkien niiden lajien urheilijat, joissa järjestetään Olympiakilpailut tai viralliset MM-kilpailut. Vuodesta 1979 Urheilukoulussa on palvellut 5308 urheilijaa 54:stä eri lajista.

Harjoitusolosuhteet
Hennalan varuskunnasta, Lahden kaupungista ja läheisistä valmennuskeskuksista (Vierumäki, Pajulahti) löytyvät harjoituspaikat lähes joka lajiin.

Valmennus
Urheilukoulussa on valmennukseen varattu aikaa päivittäin 2-8 tuntia (yhteensä noin 12–30 h/vko). Harjoitteluun on lisäksi käytettävissä lähes kaikki illat ja viikonloput. Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa tai urheiluopistoilla. Valmennus tapahtuu koulutettujen sotilasvalmentajien johdolla.

Useissa lajeissa käyvät harjoituksia johtamassa lajiliittojen valmentajat ja kouluttajat. Valmennuksen apuna voidaan käyttää myös eri lajien siviilivalmentajia. Urheilukouluun valitut suorittavat 1-tason valmentajatutkinnon palveluksensa aikana. Urheilukoulun oma fysioterapeutti tekee urheilijoille lihastasapainokartoituksen kaksi kertaa palveluksen aikana, lisäksi hän on urheilijoiden käytettävissä vammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä palveluksen aikana.

Muita tietoja
Urheilijat palvelevat Urheilukoulussa pääsääntöisesti 347 vrk. Vuoden palvelevat koulutetaan vähintään aliupseereiksi. Parhaiten menestyneet saavat reserviupseerikoulutuksen. Myös reserviupseerikurssi pidetään Urheilukoulussa ja urheilijat voivat kurssin aikana harjoitella säännöllisesti.

Huippu-urheilijoilla on mahdollisuus myös 165 vrk palvelusaikaan (maksimissaan 30 % saapumiserän vahvuudesta), jolloin heidät koulutetaan miehistötehtäviin. Tälle erikoislinjalle on mahdollisuus hakeutua, jos urheilija saa rahallista Suomen Olympiakomitean tukea, harjoittelee ja kilpailee ammatikseen pääsääntöisesti ulkomailla tai on poikkeuksellisen menestynyt urheilulajissaan.

Hakeutuminen
Urheilukouluun hakijoiden tulee edustaa kansallista nuorten tai yleisen sarjan huippua. Urheilulajin tulee olla olympia- tai MM-kilpailujen ohjelmassa. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä psykologisten ja fyysisten testien tulosten perusteella.

Kesäkuun saapumiserään hakevien talvilajien urheilijoiden, joiden kansallinen kilpailutoiminta ajoittuu syksystä kevääseen (mm. hiihtolajit, kamppailulajit, jääkiekko, salibandy, kori- ja lentopallo) on jätettävä hakemuksensa 1.3.2013 mennessä.

Erillisiä hakulomakkeita erikoisjoukkoihin saa aluetoimistoista ja Urheilukoululta (www.mil.fi =>varusmiehet =>erikoisjoukot =>urheilukoulu tai www.urheilukouluntuki.fi).

Tiedustelut: Valmennuspäällikkö Tommi Ojanen, puh. 0299 446302, tommi [dot] ojanen [at] mil [dot] fi tai toimistosihteeri puh. 0299 446305. Osoite: Urheilukoulu, PL 5, 15701 Lahti, sposti: urhk [at] mil [dot] fi

Lisätietoja Salibandyliitosta: Urheilutoimen päällikkö Jari Oksanen, puh. 0400 529 002, jari [dot] oksanen [at] salibandy [dot] net